06 50 62 74 48   

Hoe plant ik...

Hoe plant ik een boom

Het is belangrijk dat u de boom tegen rukwinden beschermd, zorg er dus voor dat de boom vast staat aan een paal. Als u de boom geplant heeft zoals hier beschreven staat, geef de boom dan voldoende water. Dit betekent dat u de boom in de zomer iedere dag water moet geven en andere dagen naar gelang het weer.

Doe dit dan met gieter of tuinslang want met een automatische sproei-installatie komt er te kort water bij de boom. Let op! Als u een boom op stam heeft gekocht en het gaat regenen dan denkt u: "Die boom heeft al water gehad." Maar niets is minder waar! De bol van de boom werkt dan immers als paraplu en dan krijgen de wortels geen water. Denk ook aan uw vakantie, want het duurt zeker een half jaar voordat de boom zichzelf kan redden.

U heeft een boom gekocht met een topkwaliteit van Violengigant, kwekerij BaltusWölcken. De kwaliteit kan alleen bewaard blijven door een juiste verzorging, dat wil zeggen:

 1. Plant de boom zo vlug mogelijk in de tuin. Dus niet in de tuin leggen en denken:" Die boom plant ik morgen wel." Want dan droogt hij uit. Leg hem ook nooit in de zon of in de wind.
 2. Zorg ervoor dat de boom in goed gedraineerde grond staat. Dit houdt in dat de boom bij winterdag niet constant met zijn wortels in het water staat want dan gaan de wortels rotten. Ook moet er voor gezorgd worden dat het regenwater goed weg kan lopen.
 3. Plaats de boom tenminste 60 cm van een schutting of muur, denk ook aan eventuele funderingen.
 4. De bodem rond de stam dient vrij te zijn van straatwerk e.d. Hierbij moet U denken aan een straal van 35 cm. Dit in verband met de lucht die de boom nodig heeft.
 5. Zorg er ook voor dat het overtollige water van het straatwerk nooit naar de boom toe kan lopen.
 6. De boom dient geplant te worden in potgrond, dus geen tuinaarde. Hierbij moet 1 zak in het plantgat, onder de kluit van de boom en 1 zak om de kluit van de boom heen. Verder is het handig om de grond goed los te spitten.
 7. Als u een boom heeft gekocht met een pot zorg er dan voor dat de kluit zoveel mogelijk heel blijft als u de pot verwijdert. De eventuele wortels die door de pot zijn heen gegroeid, mogen wel worden afgehakt. Want de boom heeft nog genoeg kleine haarwortels. Dus altijd de pot verwijderen. Een net moet blijven zitten want die rot vanzelf weg.
 8. Plant de boom niet te diep. De bovenkant van de kluit is de bovenkant van de grond.
 9. Gebruik nooit boomschors of houtsnippers om de boom heen. Want er bestaat een grote kans dat er schimmels in de boomschors of de houtsnippers zitten.
 10. Ook is het belangrijk dat u de boom tegen rukwinden beschermt, zorg er dus voor dat de boom vast staat aan een paal.
 11. Als u de boom geplant heeft zoals hier beschreven staat, geef de boom dan voldoende water. Dit betekent dat u de boom in de zomer iedere dag water moet geven en op andere dagen afhankelijk van het weer. Doe dit dan met gieter of tuinslang want et een automatische sproei-installatie komt er te kort water bij de boom. Als de boom koopt, die nog geen blad heeft, dan hoeft u deze ook geen water te geven. Een keer water geven bij het aanplanten is dan voldoende. U begint pas met water geven als de boom in blad staat.

Let op ! Als u een boom op stam heeft gekocht en het gaat regenen dan denkt u: "Die boom heeft al water gehad." Maar niets is minder waar! De bol van de boom werkt dan immers als paraplu en dan krijgen de wortels geen water. O ja, wie zorgt er voor uw boom als u op vakantie gaat ?? Want het duurt zeker een half jaar voordat de boom zichzelf kan redden.Zoals u gelezen heeft, zijn er tal van factoren waardoor een boom dood kan gaan. Denk aan: Ongedierte, ziektes en katten die hun nagels scherpen aan de boom. Indien U enige ziekte, schimmel of ongedierte aantreft kom dan langs, wij helpen u dan graag om het probleem op te lossen.Let er ook op dat u uw boom op de juiste tijd snoeit. Voor bladhoudende bomen is dit van april tot september en voor bladverliezende bomen liefst in februari, behalve voor een berk, want daar is de snoeitijd in augustus/september. Bomen die bloeien dient u na de bloei te snoeien. We wensen iedereen veel groen toe en heeft u nog vragen neem gerust contact met ons op.