06 50 62 74 48   

Hoe plant ik...

Hoe plant ik een haag

Wat heb je nodig om een haag te planten?

  • Een spade en een schop
  • 40L. goede potgrond per meter haag
  • 100 gr. Organische meststof per meter haag
  • Een vrijwilliger… een haag plant je best met 2 personen.

Wanneer planten?
Planten met blote wortel kan je enkel planten als ze in winterrust zijn: vanaf november tot april (ideaal van november tot maart), naargelang de weersomstandigheden.

Plant nooit als het overdag aanhoudend vriest, als de grond (nog) bevroren is of als de grond kletsnat of juist erg droog is. In warme, droge periodes voldoende water geven, en dan beter af en toe een royale watergift dan vaak kleine hoeveelheden.

Belangrijk bij het planten van een haag met blote wortels zoals; liguster, beuk, meidoorn etc. Wanneer je thuis komt met de struiken/bomen, plak je de hele bos en plant je de hele bos met de wortels in de grond. Vervolgens kunt u de grond gaan voorbereiden voor de haag. Daarna plant u ze één voor één en knipt u hiervoor het touwtje los. Dit voorkomt het verdrogen van de wortels. Het geeft u tevens de ruimte om het werk te onderbreken voor een pauze of wanneer u de klus later wilt afronden.

Bodemvoorbereiding
Verwijder eerst alle onkruiden.

Werkwijze
Graaf een sleuf van 30 cm diep. Meng vervolgens 1 zakpotgrond met van 40 liter per 1 meter grond. Zet vervolgens de beuken om en om in de grond om de 20 cm. De gemende aarde schept u vervolgens bij de wortels. Wanneer u klaar bent stampt u deze aan en als laatste kunt u de beukenmest erbij doen. De dosering hiervoor is 1 theelepeltje per beuk.

Na het planten geeft u 1x goed water en daarna pas weer wanneer de plant in het voorjaar begint uit te lopen. Let hierbij goed op zonnig weer of wanneer het hard waait.

Wat u zeker niet moet doen Dompel de wortels nooit onder in een emmer water. Dit i.v.m. de beschermende werking van de schimmels in de wortels.